Huurtoeslag

Huurt u een woning, appartement of kamer? Dan kan het zijn dat u recht heeft op huurtoeslag. Hoe kunt u huurtoeslag berekenen? En hoe kunt u huurtoeslag aanvragen?

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid wanneer u een woonruimte huurt. Het is een tegemoetkoming in de huurkosten die u, indien op u van toepassing, maandelijks ontvangt.

Wat zijn de voorwaarden voor huurtoeslag?

De voorwaarden voor het krijgen van huurtoeslag zijn als volgt: U bent 18 jaar of ouder U huurt een zogenaamde zelfstandige woonruimte U staat ingeschreven op uw woonadres (Dit geldt eveneens voor uw partner en eventuele medebewoners) U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning (Dit geldt eveneens voor uw partner en eventuele medebewoners) Er staan geen andere personen ingeschreven op uw adres Het gezamenlijke inkomen van u en uw (eventuele) partner is niet te hoog De huurprijs is niet te hoog Uw vermogen is niet te hoog

Bestaan er op deze voorwaarden ook uitzonderingen?

Ja, er bestaan uitzonderingen op bovenstaande voorwaarden; de zogenaamde bijzondere situaties. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand in uw huishouden gehandicapt is en u jonger bent dan 23 jaar of in een aangepaste woning woont, u een huishouden heeft van acht personen of meer, u co-ouders bent, iemand in uw huishouden langer dan een jaar buitenshuis woont, dan wel thuis wordt verzorgd, u bijzonder inkomen of bijzonder vermogen heeft.

Hoe kan ik mijn huurtoeslag berekenen?

Dit kan door middel van een zogenaamde Proefberekening te maken. Zoals het woord al aangeeft, is deze berekening niet bindend.

Hoe kan ik huurtoeslag aanvragen of wijzigen?

Op de website van de Belastingdienst kunt u inloggen met uw DigiD-inlogcode onder Mijn toeslagen. Op deze persoonlijke webpagina ziet u een overzicht van al uw toeslagen en kunt eveneens nieuwe toeslagen aanvragen. Is uw situatie gewijzigd? Dan kunt u dit hier doorgeven.

Wat is er veranderd sinds 2013?

Ten opzichte van het jaar hiervoor zijn er de volgende wijzigingen doorgevoerd: U krijgt minder huurtoeslag dan vorig jaar. Alle huishoudens die huurtoeslag ontvingen in 2012 ontvangen in 2013 8,80 euro per maand minder aan huurtoeslag. Het maximale (gezamenlijke) inkomen op basis waarvan de huurtoeslag berekend wordt, is lager geworden. Vanaf 2013 gaat de AOW-leeftijd geleidelijk omhoog. Wanneer u 65 jaar wordt in augustus 2013 krijgt u vanaf september AOW. Geeft u dit op tijd door op de Mijn toeslagen-pagina zodat u het juiste bedrag ontvangt.

Wist u dat:

Ook uw servicekosten meetellen in de berekening van uw huurtoeslag?